26 April 2020


ΑΝΟΙΞΗ 1806 : Η μεγάλη συνάντηση.

O καπετάν Βλαχάβας κάνει το γεύμα στον Fr. Pouqueville!


Επιμέλεια άρθρου Αλέξανδρου ΤΖΙΟΛΑ




Ο παπα-Ευθύμιος Βλαχάβας* ήταν ένας ονομαστός κλέφτης και αρματωλός της περιοχής Πίνδου και Χασίων Γρεβενών όπου δρούσε και κινούνταν συνήθως. Τα λημέρια του βρίσκονταν στα Χάσια Γρεβενών.
Ο Γάλλος περιηγητής Pouqeville** βρίσκονταν σε ταξίδι από τα Γιάννενα προς τα Γρεβενά την Ανοιξη του 1806 περνώντας μέσα από την ορεινή διάβαση Μετσόβου-Μηλιάς-Κηπουριού.
Η μεγάλη, απρόοπτη μάλλον, συνάντηση έγινε στο Χάνι της Μηλιάς Μετσόβου όπου συναντήθηκαν οι δύο μεγάλες παρέες.
Ο Pouqeville γράφει ότι ο Βλαχάβας ήταν συντροφιά με τον κλέφτη των Αγράφων Ζόγγο. Πιθανόν στην συντροφιά να βρίσκονταν και ο γερο-Ζιάκας καθότι όπως γράφει και ο Κρυστάλλης «με τον γερο-Ζιάκα συνέπραξε και συναγωνίσθηκε αδιασπάστως ο παπα-Θύμιος Βλαχάβας».
Θα ήταν λίγο δύσκολο να μην γνώριζε την διέλευση του συντρόφου του ο γερο-Ζιάκας μέσα στα λημέρια του ώστε να περάσει χωρίς ενόχληση ή παγίδες ο παπα-Βλαχάβας.
Ισως να παραβρίσκονταν χωρίς να συστηθεί για λόγους απόκρυψης, δεν είναι όμως εξακριβωμένο.
Η σκηνή της συνάντησης με τον Βλαχάβα που περιγράφει ο Pouqeville είναι πολύ χαρακτηριστική και μας κάνει να την αναπαραστήσουμε ολόκληρη νοητικά :
«Αυτοί οι δύο καπεταναίοι με περιποιήθηκαν κι επέμεναν να δοκιμάσω από το αρνί τους ψημένο στη σούβλα, έτσι όπως το συνήθιζαν οι ήρωες του Ομήρου.
Κι από το οποίο έπρεπε αναγκαστικά να πάρω κι εγώ έναν μεζέ.
Το γεύμα που μου παρέθεσαν έμοιαζε με τα γλέντια, τα οποία περιγράφει ο συγγραφέας Ζιλ Μπλάς, μ’ άλλα λόγια ένα σωστό τσιμπούσι ορεσίβιων ληστάρχων.
Αφού ξεκοκκάλισαν το ψητό, ύψωσαν, κατά την συνήθεια, τα ποτήρια για να ευχηθούν την υγεία όλων κι άρχισαν, όπως πάντα, μνημονεύοντας μερικούς αγίους.
Τότε αναγκάστηκα να προφέρω κι εγώ το όνομα του προστάτη άγίου μου .....

.....      ..... συνέχεια εδώ σε ολόκληρο το περιοδικό 

No comments: