25 April 2020

ΓΡΕΒΕΝΑ, 21 Απριλίου 1967 - Οι εξορισθέντες

Το κακό μαντάτο για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, μεταδόθηκε αστραπιαία, λίγο πριν αρχίσουν στις 9 το πρωί της 21-4-67 οι συλλήψεις στο νομό Γρεβενών. Πιάστηκαν συνολικά 28 άτομα, που οδηγήθηκαν αρχικά στα αστυνομικά τμήματα και στις 26 Απριλίου συγκεντρώθηκαν όλοι στις φυλακές Γρεβενών. Στις συλλήψεις, πήραν μέρος και τα ΤΕΑ, άνδρες των οποίων μετείχαν σε μερικές περιπτώσεις σε κακοποιήσεις συλληφθέντων. ΤΕΑτζήδες, επιτέθηκαν σε παράγοντα της αριστεράς, κακοποιώντας τον με τον χειρότερο τρόπο, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των κρατουμένων από τα χωριά Κλιματάκι και Βατόλακο, τους έδερναν αλύπητα. Το βράδυ της 27ης Απριλίου, οι όμηροι της χούντας επιβιβάστηκαν σε καμιόνια, για να φτάσουν το πρωί της επομένης στο Βόλο, για να μεταφερθούν στη Γιούρα, στη Λέρο και αλλού.
Συλληφθέντες και εκτοπισθέντες :
Αμέσως με την εμφάνιση των τανκς και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου ένας σκοτεινός παρακρατικός μηχανισμός αφυπνίστηκε λειτουργώντας την ίδια νύκτα και το πρωί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν ο ίδιος μηχανισμός που κυνηγούσε επί δεκαετίες αγωνιστές της δημοκρατίας μόνο που τώρα είχε πλέον και την νομιμοποίηση του επίσημου κράτους.
Η Αστυνομία προέβη άμεσα σε συλλήψεις και προώθησε για εξορία στη Γιούρα, στη Λέρο και αλλού τους παρακάτω Γρεβενιώτες ορισμένοι εκ των οποίων δεν βρίσκονταν στη πόλη αλλά στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.
Ο Βασίλης Σβολιαντόπουλος της ΠΟΑΕΑ Γρεβενών καταγράφει τους παρακάτω συμπατριώτες που κρατήθηκαν στα κρατητήρια της ασφάλειας και προωθήθηκαν σε τόπους εξορίας :
Τρανουλίδης Γιάννης (Σύδενδρο), Σίμος Θωμάς (Γρεβενά), Σιμουδιαράς Στέργιος (Γρεβενά), Τσαουσίδης Νίκος (Γρεβενά) Κωνσταντής Γιάννης (Δοξαράς), Κοντοκώτσιος Γιώργος (Γρεβενά), Μαγιάννης Παναγιώτης (Βατόλακο),Γιαζάσης Θεόδωρος (Κληματάκι), Παπαγιάννης Ιωάννης (πρόεδρος Αγίου Γεωργίου), Δρόσος Ανδρέας (Πρόεδρος Συνεταιρισμού, Αγιος Γεώργιος), Παπαδόπουλος Κώστας (Κοκκινιά), Σαιτζής Δημήτριος (Μαυρονόρος), Παύλου Γεώργιος (Τρίκωμο), Καραπατάκης Γώργος (Σαρακίνα), Αμανατίδης Μιχάλης (Ελατος), Σιώμος Θωμάς (Πηλωροί Βεντζίων), Ζιανός Ευάγγελος (Τρικοκκιά), Χριστοδουλόπουλος Κώστας (Τρικοκιά), Μουσάς Ευάγγελος (Τρικοκιά), Νατσούλας Χρήστος (Δεσκάτη), Βαβίτσας (Δεσκάτη), Φλώρος Χρήστος (Δεσκάτη), Βέρος Κώστας (διέμενε στη Θεσ/νίκη), Παπαλεξίου Αλέκος (διέμενε στη Θεσ/νίκη), Παπαλεξίου Δημήτριος (Δικηγόρος, διέμενε στη Θεσ/νίκη), Τζένας Νίκος (διέμενε στη Θεσ/νίκη), Δρόσος Ζαχαρίας (Δάσκαλος, διέμενε στην Αθήνα), Κατσανίκας γεώργιος (Ανοιξη), Ρφαηλίδης Πέτρος (Κιβωτός), Γκατζήμας Χρήστος (Γρεβενά), Αμπατζίδης Αθανάσιος (Γρεβενά), Μπούμπαρης Σπύρος (Ζιάκας). Από το Βόιο αναφέρει ότι μεταξύ των άλλων συνελήφθησαν και οι : Βράκας Τριαντάφυλλος (Δικηγόρος απο τη Νεάπολη), Κοσμαίδης Γεώργιος (Πρόεδρος Τσοτυλίου), Παπαδόπουλος Γεώργιος (Πηλωροί Νεάπολης).
(Δημοσιεύθηκε στη σελ. 424, Εικονογραφημένη Ιστορία ΟΡΟΣΗΜΑ εκδ. 2006).
 

No comments: