11 September 2018





Τo Πανόραμα της πόλης των Ιωαννίνων, των Γρεβενών και άλλων πόλεων και xωριών της Μακεδονίας και της Ηπείρου το 1900.
TO   ΤΡΙΤΟΞΟ  ΓΕΦΥΡΙ  ΤΩΝ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Μοναδικές ιστορικές Φωτογραφίες των Αφων MANAKIA. Η   δράση τους  στη Θεσσαλονίκη  - Το κρυφό λογότυπό  τους. Η  τελευταία  συνέντευξη  του  Μίλτου ΜΑΝΑΚΙΑ, Μοναστήρι 5. 12. 1963.  [ Πρώτη ιστορική δημοσίευσή τους ]
  
Περισσότερα διαβάστε εδώ : https://www.scribd.com/document/386077972

ΤΟ ΤΡΙΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 
Μετά από πολύχρονη έρευνα και αναζήτηση την 6 Ιανουάριο του 2017 ανακοίνωσε μέσω της σελίδας/ομάδας στο Facebook : TA ΠΑΛΙΑ ΓΡΕΒΕΝΑ, την εύρεση του τρίτοξου γεφυριού της πόλης που δεν είχε προβληθεί ποτέ μέχρι τότε ούτε είχε εμφανισθεί σε σχετική φωτογραφία.
 
 
Το τρίτοξο λίθινο γεφύρι ήταν γεγονός και το εύρημα ανακοινώθηκε στην πόλη των Γρεβενών με την ακόλουθη σχετική φωτογραφία μου :
 
Το γεφύρι εικονίζεται να γεφυρώνει τις δύο πλευρές στο κέντρο της πόλης και ήταν η κυρια διέξοδος για να φύγει κάποιος από την πόλη δυτικά (προς Πίνδο - χωριά του ορεινού όγκου - Μέτσοβο - Ιωάννινα - Σαμαρίνα - Δίστρατο κλπ). Οι πηγές που με βοήθησαν σε αυτό ήταν κυρίως οι έγγραφες μαρτυρίες αλλά και το φωτογραφικό/κινηματογραφικό υλικό των ΜΑΝΑΚΙΑ που κατέχω στην συλλογή μου. Βέβαια πρέπει να προστεθεί ότι σε μία πηγή αναφέρεται ότι υπήρχε και 2ο γεφύρι. Εικάζεται ότι το 2ο γεφύρι ήταν ξύλινο και ήταν δυτικότερα του ανωτέρω εικονιζόμενου (δηλ. κινούμενοι αντίθετα με την ροή του ποταμού, λίγο πιο ''πίσω'' προς την κατεύθυνση της συνοικίας ''Κούρβουλο'') και έδινε πρόσβαση στους κατοίκους της συνοικίας ''Κουρβουλο'' να προσεγγίσουν άμεσα την συνοικία ''Σουλιό'' και να μην κάνουν ολόκληρο κύκλο μέσα από το τουρκοκρατούμενο κέντρο της πόλης. Ισως αυτό δεν το επιθυμούσαν και οι Τούρκοι.
Οι πηγές :
(α).
Στα Πρακτικά της Επαρχιακής Δημογεροντίας και του Μικτού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ορθοδόξου Κοινότητος Γρεβενών και στη Συνεδρία 17ης Νοεμβρίου 1902 ημέρα Κυριακή διαβάζουμε :
 Εν συνεδριάσει της Επαρχιακής Δημογεροντίας υπό την προεδρίαν της Α. Σεβασμ. Του Μητροπολίτου Αγίου Γρεβενών κ.κ. Αγαθαγγέλου συγκειμένης εκ των μελών αυτής κ.κ. Κώτα Λαδά, Ανδρέα Μπούσιου και Νικολάου Κουσίδου παρόντος και του Γραμματέως Χρ. Παπά-Νικολάου απεφασίσθησαν τα εξής : α). Επειδή ήδη κατά την ανακοίνωσιν της Α. Σεβ. ουδέν το κώλυμα υπάρχει δια την ανέγερσιν της εκκλησίας εν τη πόλει Γρεβενών εκτός του της πυριτιδαποθήκης ενεκρίθη ότι δέον να γίνη μπασματάς εν τω ινταρέ επι τη βάσει του υπάρχοντος υψηλού φιρμανίου και τη αποδείξει των κατοίκων της πόλεως επι του υποδειχθέντος τόπου, ήτοι του κήπου του Μουράτ Ζέρβα επιτρέπεται η ανέγερσις της εκκλησίας μη υπάρχοντος ουδενός κωλύματος ή το της πυριτιδαποθήκης, πριν όμως υπογραφή ο εν λόγω μπασματάς να προσκληθή εν τω ινταρέ ο κάτοχος του τόπου Μουράτ Ζέρβας και ο Αρχιερεύς εξ ονόματος της Κονότητος έλθη εις διαπαραγμάτευσιν περί της αγοράς του εν λόγω κήπου προσφέρων από 40-60 λίρας, και εν τη αρνήσει αυτού ή τη υπερόγκω τιμή της πωλήσεως να γίνη μπασματάς επι του υποδειχθέντος γνωστού τόπου μεταξύ των δύο γεφυρών.  (β)……
(β).
Στη συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 1903 ημέρα Παρασκευή διαβάζουμε :   ….(β). Ανεγνώσθη έκθεσις υπο ημερομ. 2ας Ιανουαρίου 1903, του επιτρόπου . Γεωργίου Α. Μπούσιου περί ανεγέρσεως παραπηγμάτων δια τους κρεοπώλας της πόλεως Γρεβενών κατά μήκος του ποταμού και προς βορράν της λιθίνης γεφύρας επι του κοινοτικού κήπου …..
(γ). Καταχώρηση αποσπάσματος αναφοράς του Ν. Σχοινά (έγινε από τον Σάκη Πέτρου, Γρεβενά) :
 
Στις παραπάνω καταχωρήσεις στη σελίδα του Facebook μπορεί να αναγώσει κάποιος ενδιαφερόμενος και σχετικες αναγνωρίσεις αρχοντικών σε συνοικίες των Γρεβενών ή κοντά στο γεφύρι.
Αλεξ. ΤΖΙΟΛΑΣ.
--------------------------------------------- 

 

No comments: