08 February 2018

Ελλάδα : Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου - ΕΛΛΑΔΑ : Τα ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ & οι περιοχές ΝΑΤURA 2000

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ για τα ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ στην Ελλάδα & στον ΚΟΣΜΟ

Ελλάδα : Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου - ΕΛΛΑΔΑ : Τα ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ & οι περιοχές ΝΑΤURA 2000

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ : Τη Φύση - Το Περιβάλλον - Την Ιστορία -
Την Παράδοση : στην Αρχιτεκτονική, στους Οικισμούς, στη Διατροφή, στον τρόπο Ζωής

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ :
Ελλάδα : Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου - Περιοχές Προστασίας & NATURA 2000
Κροατία : Plitvice Lakes N.P.
Ισπανία : Ordesa & Monte Perdido N.P.
Χιλή : (5) Νέοι Εθνικοί Δρυμοί σε 10 εκατ. στρέμματα Γης!

Λίγα Λόγια :

Τα τελευταία χρόνια από πολλές πλευρές -πολίτες/φορείς/οργανώσεις/πολιτεία-, γίνονται προσπάθειες, αγώνες, έρευνες, μελέτες για τις πολιτικές διάσωσης περιοχών με μεγάλο φυσικό απόθεμα όπως και για οικισμούς ή τμήματα πόλεων ή κατασκευές (κτίρια και μη) που έχουν ιστορική & πολιτισμική αξία.
Στο κίνημα αυτό τελευταία έχουν ενταχθεί δράσεις και έχει αναπτυχθεί δημόσια το κοινό αίσθημα αγάπης στο "παλιό'' όπως επίσης και η ευασθητοποίηση στην παράδοση-μας.
Πιστεύω ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Μακάρι βέβαια, ακόμη και ΟΛΑ αυτά, να υπήρχαν πριν από 30-40-50 χρόνια (ανάλογα με την περιοχή και την πόλη). Αλλά δεν θα αρκούσαν ούτε και τότε. Οπως δεν αρκούν και τώρα.
Φυσικά η ζωή (και τότε) δεν ήταν τόσο όμορφη και άνετη, όσο δείχνουν οι κάθε είδους φωτογραφίες. Υπήρχαν ένα σωρό προβλήματα: στο σπίτι, στην φύση, το περιβάλλον, αστικό ή φυσικό. Ομως δόθηκαν λάθος λύσεις σε πολλά από αυτά που μας ενοχλούν.
Σήμερα όμως ? Τι κάνουμε, τώρα, γι' αυτά που εμείς
έχουμε στην ευθύνη μας, τι κάνουμε για ό,τι μας άφησαν να διαχειριστούμε?
Χρειάζεται, τώρα, όπως χρειάζονταν και τότε : 

- η ενεργός απαίτηση της κοινωνίας για τη Διατήρηση-τη Διάσωση τους, 
- η δυνατότητα εφαρμογής ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ πρότασης, απέναντι στην κατεδάφιση και στην αποδοχή του ''καινούργιου'', που για εκείνη την εποχή συμβόλιζε την άνεση αλλά και την ''ζεστασιά''
-  μαζί με τον μοντέρνο & τον σύγχρονο σχεδιασμό.
Από καιρό τώρα θέλουμε, όλοι μας, να διευρυνθεί και να μεγαλώσει αυτό το κίνημα των πολιτών και αυτή η απαίτηση της κοινωνίας, για ενεργότερα και αμεσότερα, μετρήσιμα, μέτρα & αποφάσεις για την διαφύλαξη & διάσωση Φύσης-Περιβάλλοντος-Παράδοσης, μέσα στα πλαίσια μία αξιοβίωτης ανάπτυξης.
Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό και αγάπη από την πολιτεία και από τους συμπολίτες μας στο περιβάλλον, Αστικό και Μη. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε προτάσεις & δράσεις προς αυτόν τον σκοπό.
ΣΕ ΑΥΤΗΝ την κατεύθυνση είναι και οι νέες σελίδες για ''Τα Εθνικά Πάρκα στην Ελλάδα και στον Κόσμο'' που βλέπετε στο παρακάτω link.
Γνωρίζουμε, μαθαίνουμε, υλοποιούμε, διαφυλάττουμε, προστατεύουμε, συνεχίζουμε, τιμώντας την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, που φτιάχτηκε μέσα σε μία όμορφη Φύση που μας επηρρέασε ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ώστε να φτιάξουμε μαζί της όλα αυτά μέχρι σήμερα, ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ και όχι εναντίον-της. Και να μην τα καταστρέφουμε απερίσκεπτα, είτε μέσα στην πόλη είτε έξω από αυτή.
Περιμένουμε τις κριτικές σας ! 


No comments: