30 November 2009

Με τον διεθνούς φήμης έλληνα γλύπτη Φίλιππο Τσιάρα

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και γλυπτών του Φίλιππου Τσιάρα την 10/10/2009 στην Απόθηκη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (φωτο-):

Ο Φίλιππος Τσιάρας γεννήθηκε στην πόλη Nahua του New Hampshire to 1952 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελασσόνα Θεσσαλίας και ο πατέρας του από το Πρόσβορο Γρεβενών. Στις αρχές του 2003 άρχισα να μιλάω και να γράφω για τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη και το 2006 τον συμπεριέλαβα στη φωτογραφημένη μου ιστοριογραφία "ΟΡΟΣΗΜΑ : Πρόσωπα και γεγονότα στη Δυτ. Μακεδονία" σαν ένα από τους σημαντικότερους ανθρώπους της περιοχής. Ο Φ. Τσιάρας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 ατομικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο και απο τις τελευταίες είναι και αυτή που αυτές τις μέρες εκτίθεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο Φίλιππος μας λέει πως βρέθηκε στην Αμερική : «Ο πατέρας μου ήταν αντάρτης. Και μάλιστα με τον Βελουχιώτη, οπότε ήταν... σούπερ αντάρτης. Αναγκάστηκε να φύγει νύχτα από την Ελλάδα παίρνοντας πιστόλι, γυναίκα καιμωρό. Τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή! Οπως θα λέγαμε σήμερα:πορτοφόλι, κλειδιά, κινητό». Ο ίδιος κατάφερε να αποτυπώσει την προσωπική του ματιά γύρω από τον μύθο της ελληνικής οικογένειας μέσα από την ενδιαφέρουσα σειρά του «Family album».
Και με το χιούμορ που έχει μας λέει : «Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσεις τον κόσμο» λέει. «Να γελάς μαζί του ή να κλαις εξαιτίας του. Πάντα θα επιλέγω συνειδητά το πρώτο. Σαν ένας Ελληνας που μεγάλωσε στην Αμερική και αγαπά τη φιλοσοφία των Ιρλανδών:κάνουν μεγαλοπρεπείς προπόσεις, πίνουν, γελούν. Αυτό είναι το αγαπημένο μου τρίπτυχο».

No comments: